De Siberische Kat

De Siberische kat is een in populariteit stijgende halflangharige kat die al langere tijd bekend is in Azië en Europa. Er is altijd gedacht dat deze kat ontstaan is uit een combinatie van alle moderne langharige katten zoals de Angora en de Perzische Kat. De Siberische Boskat wordt vaak simpel de ‘Siberische Kat’ genoemd of ook wel Siberia of Sibeer.

De Siberen waren veel voorkomende katten rond de Russische markten en op het plattenland van hun thuisoord Siberië. Er wordt gezegd dat Russische immigranten dit ras meegenomen hebben op hun reizen naar Moskou en St. Petersburg toen ze het koude klimaat van het noorden verlieten. De Siberische kat heeft het volgehouden in de gure winter en strenge klimaat en heeft zodoende een dikke vacht ontwikkeld die waterafstotend en olieachtig is. Gedurende deze tijd dacht niemand eraan om de Sibeer als een echte raskat te gaan fokken. Rusland stond het niet toe om dieren als huisdier te houden, met of zonder stamboom vanwege voedsel tekorten. 

Er gaan veel verhalen de ronde over deze kat waarvan we tot op heden niet zeker weten of deze werkelijk zijn gebeurd of niet. De eerste Siberische katten staan in de geschiedenis beschreven in het jaar 1000. Terwijl de Sibeer verspreidde zich door Europa is er een notitie gemaakt van deze kat door Harisson Weir’s laat negentiende-eeuwse boek, “Our cats and all about them”, als een van de drie langharige katten die gepresenteerd is op de eerste kattenshow gehouden in Engeland in de 18de eeuw. In de Russische folklore zouden deze prachtige katten hun thuis hebben gevonden in de Russische kloosters. In deze kloosters zouden ze langs de hogen lichtbogen lopen al gebruik makend van hun snelheid, sterkte en behendigheid. Ze zouden op de uitkijk staan voor indringers, ondertussen waren ze zeer loyaal tegenover de monniken en waren geliefd gezelschap. De Sibeer is dan ook Ruslands inheemse kat. Met al deze informatie kun je stellen dat dit geen nieuw ras is voor Europa.  

De colourpoint variant van de Sibeer wordt ook wel de Neva Masquerade genoemd. Deze naam is gekozen omdat de eerste colourpoint Sibeer bij de rivier de Neva is gezien, Masquerade staat voor masker wat slaat op de gekleurde maskers die colourpoint katten dragen.

In de latere jaren na het eind van de koude oorlog in Rusland werden de kattenclubs een trend, inwoners werd tevens weer toegestaan om huisdieren te houden. Vele kattenclubs ontstonden en een daarvan is de St. Petersburg Kotofei, welke een divisie is van de ACFA. Kotogfei, genaamd naar een fabelachtig Russisch figuur met een kattenhoofd, is een van de weinige Russische katten verenigingen die officieel stambomen uitgeeft. Het was echter pas 1987 dat Kotofei werd opgericht en dat stambomen werden bijgehouden.

 Ch. Princess Perlipat

 Gr.Int.Ch. Terentij

In September 1990 werden de eerste Neva Masquerade vanuit St. Petersburg (toen nog Leningrad) naar Duitsland gebracht. Dit waren Princess Perlipat (seal lynx point white). De aangewezen kater Terentij (seal lynx point white) zou in maart 1991 volgen, tevens uit St. Petersburg. Hiermee is de grondslag gelegd voor deze variëteiten in Duitsland. In April heeft dit stel hun eerste nestje gekregen, het zou het eerste Neva nestje zijn buiten Rusland.

De Neva is op dit moment wereldwijd nog wel een zeldzaamheid, je mag van geluk spreken als je op een show 2 – 3 Siberische Colourpoints tegenkomt. Vele Siberische kattenfokkers menen dat de Neva Masquerade niet tot de Siberen gerekend mag worden, het zou geen natuurlijke kleurvariant zijn die tot de boskatten behoort. Er zouden Himalayans doorheen gefokt zijn. De fokkers die menen dat de colourpoint variant wel degelijk tot de natuurlijke kleur van de Sibeer behoort komen met het tegenargument dat er afbeeldingen bestaan van maskerkatten in Rusland ver voordat de Himalayans naar Rusland geïmporteerd werden. Daarnaast is het mogelijk om uit twee niet colourpoint katten ineens een Neva kitten te zien.

Hime Amélie du Palais d'Hiver

In Nederland stijgt de populariteit van dit prachtige ras op dit moment.  Zelden zie je echter stamboomnamen of stambomen op de website staan, de achtergrond is onduidelijk. Wees zeer zorgvuldig met het uitzoeken van een Siberische kat, en vraag ook hier om testen. Ook al is het een natuurlijk ras, ook al is dit ras (nog!) niet doorgefokt het is belangrijk om een kitten te hebben van gezonde ouders. Ziektes als HCM, PKD, FIV en Felv zijn niet rasgebonden en kunnen bij elke kat voorkomen, helaas zijn er inmiddels dus ook positief getesten dieren bij de Siberische Kat. Voor testresultaten van geteste Siberische Katten kun je kijken op:  www.gesunde-rassekatzen.de

Daniëlle Rozeboom
www.worldofdani.com

©Cattery Yeri Shaes / www.worldofdani.com